Catina // Sea Buckthorn

Catina este una din cele mai importante resurse naturale a regiunilor muntoase din China si Rusia si a aparut in Romania acum 40 de ani. De atunci face minuni cu sanatatea noastra. In Nordul Chinei acesti arbusti sunt plantati pentru a combate eroziunea solului dar sunt folositi frecvent si in bucatarie.

La noi in tara catina este cunoscuta in primul rand ca fiind doctor natural datorita continutului foarte ridicat de vitamina C si E. Daca va plimbati prin zone de deal sau de munte si dati peste niste tufe tepoase si zburlite  opriti-va si culegeti fructele mici si portocalii. Daca le gasiti in piata cumparati fara sa stati pe ganduri.Iata ce puteti face cu ele:

Siropul este cel mai simplu de facut. Se amesteca jumatate de litru de suc de catina cu jumatate de litru de miere de albine. Amestecul se pastreaza in frigider intr-un recipient de sticla bine inchis si se iau cate 4-5 linguri pe zi.

Pentru pulbere se usuca fructele apoi se macina fin si se administreaza cate 4 lingurite pe zi.

Sucul se obtine cu ajutorul unui storcator de fructe si se consuma ca atare sau amestecat cu suc de mere in maxim 24 de ore.

Uleiul de catina se gaseste la Plafar si se iau cate 30 de picaturi de 3 ori pe zi.

Pentru tinctura de catina se foloseste scoarta. Aceasta se macina se pune intr-o sticla si se adauga alcool (7 linguri pulbere+250 ml alcool de 70-80 grade). Se lasa la macerat 15 zile apoi se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi, amestecata cu jumatate de pahar de apa. Aceasta tinctura are poate avea si uz extern aplicandu-se pe rani sau eczeme.

Oricare ar fi forma de administrare, catina poate remedia sau preveni boli precum gripa, raceala, bronsita, hepatita, ulcer gastric, afectiuni cardiovasculare, depresie, anxietate. Continutul extrem de ridicat de vitamina C (200-1500 mg/100 gr) duce la cresterea imunitatii organismului in orice sezon. Bobitele de catina sunt foarte acre dar au un gust placut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s