Sushi: Makizushi, Temakizushi, Nigrizushi

O explozie de culori si de arome, generate de o varietate aproape infinita, Sushi nu mai necesita nici o prezentare. Stim cu totii ca datoram aceasta minune culinara japonezilor si mai stim ca nu ne-a cucerit numai pe noi ci a devenit un deliciu de care ne putem bucura oriunde in lume, un deliciu de care sunt absolut indragostita si pe care sper sa-l indragiti si voi!

Trebuie totusi sa va spun ca sushi are radacini ce se intind pe 1800 de ani si a aparut in estul Asiei unde reprezenta o modalitate de conservare a pestelui crud si eviscerat. Acesta se tinea in orez care prin fermentatie naturala pastra aproape intacte proprietatile pestelui. Dupa cateva luni de conservare era scos din fermentatie, orezul era aruncat si se consuma doar pestele. Acest tip se sushi se numea nare-zushi. De-a lungul timpului s-a intins pe teritoriul Chinei iar prin secolul 18 a ajuns si printre japonezi. Acestia preferau sa manance pestele cu tot cu orez (seisei-zushi) iar din moment ce pestele nu mai era tinut la fermentat ci era consumat crud alaturi de orezul care nu isi mai pierdea aroma, sushi s-a transformat dintr-un mod de a pastra mancarea intr-un fel propriuzis de mancare.

Prin anii 80, sushi a capatat tot mai multa atentie, fiind considerat foarte sanatos si a cucerit pana si SUA, unde in scurt timp au aparut si utilaje care produceau sushi in cantitati industriale. Producerea si comercializarea a devenit tot mai accesibila pe intreg globul. In zilele noastre, fiecare regiune din Japonia pastreaza inca gustul unic prin utilizarea de produse locale in obtinerea diferitelor  tipuri de sushi, care au fost transmise din generaţie în generaţie.

Influentele diferitelor bucatarii internationale nu au ezitat sa se manifeste asupra acestui produs candva pur japonez iar istoria si dezvoltarea productiei de sushi este departe de a se fi terminat, consumul fiind in continua crestere.

Ingredientul principal este pestele crud care neaparat trebuie sa fie oceanic deoarece pestele de apa dulce poate fi o sursa de paraziti pentru organismului uman si trebuie sa fie foarte proaspat. De obicei se foloseste ton, somon sau tipar de mare dar si caracatita, scoici, creveti, carne de crab, sau alte fructe de mare. Expertii spun ca ideal ar fi ca pestele sa fie congelat in prealabil si extrem de atent selectionat. Mie personal imi este teama sa experimantez pestele crud acasa deoarece alegerea nepotrivita si consumul necorespunzator al acestuia poate da nastere la diverse tulburari digestive. Cand vreau sa-mi potolesc pofta de sushi folosesc aceleasi tipuri de peste sau fructe de mare dar preparate, conservate, afumate, etc. Celelalte ingrediente de baza sunt orezul, care se prepara in diferite moduri. Si eu am testat diverse retete si am ramas la una singura care mi se pare cea mai potrivita si pe care o gasiti aici. Foile de alge uscate si presate (nori) le puteti procura din magazinele cu specific japonez si chiar din unele supermarket-uri. Mai aveti nevoie de legume care de cele mai multe ori sunt avocado, castravete si sparanghel dar nimeni nu va opreste sa improvizati si sa experimentati.

Sushi se gaseste, dupa cum va spuneam, in multe variante, tipuri de gatire si prezentare. Cele mai populare sunt:

Makizushi – pestele si legumele sunt infasurate in orez si alge (nori) si taiate apoi felii. Eu folosesc bambus dar il puteti inlocui si cu un prosop mai tare. Am asezat orezul intr-un strat de aprox. 1cm pe foaia de alge lasand 1-2 cm liberi la unul din capete apoi am pus legumele si pestele. Am rulat cu ajutorul betisoarelor de bambus. Ruloul se lipeste imediat daca umeziti  marginea foii de alge cu putina apa sau zeama de la orez. Am taiat apoi fiecare sul in cate 8 sau 6 bucati.

makizushi

Temakizushi – aceleasi ingrediente pot fi infasurate in mana, in forma de con.

Nigrizushi care consta in bulgarasi de orez pe care se aseaza doar pestele. Eu m-am umezit putin pe palme, am facut bulgarasi din orez cam de marimea unui ou, am asezat bucati de somon si le-am prins cu fasii de nori.

nigrizushi

Foarte importanta este si servirea. Nu trebuie sa ne lipseasca de pe masa sosul de soia si ghimbirul murat pe care le gasim in supermarket-uri la raioanele de specialitate si neaparat pasta de wasabi (hrean japonez). Pe langa farfuria in care servim sushi trebuie sa avem si un castronel in care turnam sos de soia, adaugam putina pasta de wasabi si amestecam. Apucam sushi cu mana sau cu betisoarele, inmuiem in sos si-l mancam dintr-o singura inghititura. In final, pentru ca papilele gustative sa atinga extazul, completam cu o bucatica de ghimbir murat. Procedam la fel pentru fiecare sushi pe care il servim.

Spor la treaba si pofta mare!

Eu consider ca este pacat sa gatesti sushi de doua ori la fel si va asigur ca voi reveni curand cu noi retete de sushi si bineinteles cu multe alte fotografii!

Advertisements

2 responses to “Sushi: Makizushi, Temakizushi, Nigrizushi

  1. Arata fantastic. Mi-ai facut o pofta…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s