Placinta americana cu mere // American Apple Pie

Stim ca produsele de patiserie s-au nascut in Egipt, in vremea faraonilr. Cu toate astea, notiunea propriuzisa de placinta, isi are originile printre vechii greci. Cand acestia au fost cuceriti de Imperiul Roman, au fost nevoiti sa renunte nu numai la pamant si popor si si la secretele retetei de placinta. 🙂 Elita romana a preluat si  imbunatatit reteta, diversificand in special ingredientele pentru umplutura. Daca sarim peste cateva secole si ne indreptam atentia catre Anglia veche, observam ca acolo s-au facut primele referiri scrise. Placintele din perioada aceea se numeau ‘sicrie’ datorita formei dar aceasta denumire a fost la scurt timp abandonata din motive…morbide. 🙂

Pana la aparitia rigiderului, aluatul pentru placinta era folosit in special la conservarea si pastrarea alimentelor pentru mai mult timp. Placinta cu mere din zilele noastre s-a regasit prima oara tocmai in 1361, in Anglia. Ingredientul cheie, merele, a fost adus in SUA in 1620 de catre Columb. Cert este ca placinta cu mere este o combinatie extrem de reusita a mai multor culturi, du unde si binecunoscuta expresie “La fel de American ca placinta cu mere” (‘As American as an apple pie’) 🙂

Asadar iata reteta celui mai cunoscut si adorat desert american si totodata unul dintre deserturile mele preferate!

Ingrediente pentru aluat:

450g faina

360 g unt

3 linguri zahar

150 ml apa rece

un praf de sare

Pentru umplutura:

6 mere mici

65g zahar brun

1/2 lingurita scortisoara

1 lingurita zeama de lamaie

50 g unt topit

1 lingura faina


Pentru aluat, se amesteca untul cu faina si zaharul, se adauga treptat apa. Dupa ce se omogenizeaza se imparte in 1/4 si 3/4 si se dau la rece ambele parti. Dupa 30′ se intinde partea mai mare si se aseaza in tava. Se da iar la rece 15′ timp in care se amesteca toate ingredientele de la umplutura.


Se aseaza amestecul peste aluatul intins in tava si se decoreaza cu fasii obtinute din partea mai mica de aluat pe care am dat-o doparte. Se unge cu ou amestecat cu frisca lichida si se presara zahar brun. Se da la cuptor o ora.


 






Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s